A3 jaarplan geeft projectbureau Vista richting


03/10/2024

We hebben net een inspirerende reeks sessies afgerond voor het maken van een jaarplan met het team van het projectbureau van Het VISTA college. Daaruit is weer gebleken dat een A3-jaarplan een geweldig middel is om te brainstormen over de toekomst, dromen en doelstellingen van een team.

Maar hoe maak je nou een succesvol jaarplan? Daar heb je vooral overzicht, draagvlak en een gezonde dosis pro-activiteit voor nodig. Het terugbrengen van een jaarplan tot één A3-tje helpt een team om deze resultaten te bereiken. In korte zinnen en steekwoorden wordt een heel jaarplan m.b.v. de aandachtsgebieden van het INK-managementmodel, beknopt in kaart gebracht op één A3 vel (bron: Doeleman).

Het krachtige aan deze aanpak is dat je het jaarplan echt samen maakt als team. In een open gesprek met elkaar bepaal je de missie en visie van het eigen team, en wat je moet doen om alle belanghebbenden tevreden te maken in het komende jaar.
Maar je moet het resultaat ook delen met de rest van de organisatie, het liefst laagdrempelig. Daarom maken we naast een jaarplan ook een teamposter. En daarop staat precies de kern van wat je wilt vertellen aan de rest van de organisatie. Wie zijn wij, waar werken wij naar toe en wanneer zijn wij succesvol? De poster hang je zo op in de kantine of bij het koffie automaat. Zo blijft iedereen betrokken en bewust van de dromen van jouw team en faciliteer je een goed gesprek met elkaar.

Wil je meer weten over het jaarplan op één A3 en de teamposter? Neem dan contact op met Willem Spronk of Johnny van de Vliert.