Leestip: Ruimte: stop met onzin, doe wat de bedoeling is
Leestip van de maand: Januari
Boek: Ruimte: stop met onzin, doe wat de bedoeling is
Auteur: Frank Weijers
Hoe komt het dat veel mensen zo vaak dingen doen waarvan ze zeggen dat het niet bijdraagt aan hun bedoeling? Andersom geredeneerd, hoe komt het dat veel mensen onvoldoende ruimte ervaren om te doen wat hun bedoeling is? In het boek ‘Ruimte’ geeft Frank Weijers antwoord op deze vragen.
De auteur presenteert een model met drie cirkels om de werkelijkheid snel in kaart te brengen: richten, inrichten en verrichten. Dit model, wat functioneert als de conceptuele ruggengraat, wordt achtereenvolgens op drie niveaus uitgewerkt: Individu-, organisatie-, en team-niveau. Onderweg illustreert Weijers dit model met veel herkenbare voorbeelden uit de praktijk.
Om meer te kunnen doen wat de bedoeling is, zijn volgens de auteur twee bewegingen nodig: Enerzijds, het creëren van ruimte door te stoppen met alles wat niet de bedoeling is, en anderzijds het innemen en benutten van ruimte door juist die dingen te doen die bijdragen aan de bedoeling. Dit klinkt eenvoudig, maar wat is je bedoeling precies? Een bedoeling is wat anders dan een doel. Doelen zijn namelijk punten waar je naartoe werkt en die je kunt bereiken, terwijl de bedoeling juist je vertrekpunt is. Doelen kunnen wel weer helpen om je bedoeling waar te maken.
Sterk aan dit boek is dat Weijers een aantal niet al te moeilijke oefeningen en werkvormen voor de lezer presenteert, om bij zijn eigen ‘bedoeling’ te komen. Want ruimte nemen, dat doe je vooral als hoofdpersoon in je eigen leven, niet vanuit een functie die je voor een organisatie vervult. Wat daarnaast ook krachtig is in het verhaal, is de diagnostieke functie van het centrale model (de drie cirkels). Weijers legt op een pragmatische manier uit wat er gebeurt als de cirkels niet overlappen. Dit kan gebruikt worden om praktijksituaties te beoordelen. Een nadeel van het boek is wel dat op sommige gebieden de diepgang ontbreekt. Dan wordt de diagnose op een heldere manier gesteld, en voorbeelden gegeven maar ontbreken generieke interventies die gebruikt kunnen worden om harmonie te creëren.
Het boek ‘Ruimte is toegankelijk geschreven, daardoor makkelijk leesbaar en vooral geschikt voor mensen die meer ruimte willen creëren in hun leven. Daarnaast kan het centrale model een krachtig diagnose-instrument vormen voor kwaliteitsprofessionals. Dus, op zoek om richting, inrichting en verrichting meer in harmonie te brengen in je leven? Lees het boek ‘Ruimte’!