Stop met beschrijven en maak een video-instructie!
We kijken liever dan we lezen. Een werkinstructie in de vorm van een omvangrijk geschreven document is daarom niet meer van deze tijd (zie ons artikel: 'Evolutie van procesarchitectuur'). We zijn van een taal-tijdperk in een beeld-tijdperk beland: mensen zijn steeds minder ingesteld op het lezen van grote hoeveelheden tekst, en willen steeds meer werken met instructievideo's. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt daarnaast dat visuele content tot 60% beter wordt onthouden dan geschreven content!
Met de komst van internet, apps en smartphones heeft elke medewerker nu ook de middelen en mogelijkheden om over te stappen van het geschreven woord naar visuele instructies. Een instructievideo opstellen is daarmee aardig eenvoudig geworden. Met de mobiele telefoon kan iedereen tegenwoordig filmopnames maken en een gesproken instructie opnemen. Met een video-bewerkingsapp zijn de beide te combineren in een instructievideo. In de voorbeeldinstructie kun je zien hoe een eenvoudige instructie er uit kan zien.
Het grote voordeel aan het 'zenden' met een instructievideo is, dat men op beeld sneller informatie ziet, en op een veel groter detailniveau dan je op papier kunt aangeven. Ook trekken bewegende beelden beter de aandacht. En als je accepteert dat een instructie niet per sé een meesterwerk hoeft te zijn, kun je vrij snel een instructie maken.
Er moet wel een goede afweging gemaakt worden wanneer een video-instructie toegevoegde waarde heeft. Video-instructies zijn niet geschikt in alle situaties. Daarnaast is een geschreven instructie eenvoudig aan te passen; bij een video-instructie moet deze opnieuw worden opgenomen, en dat kost wel meer tijd.
Bekijk hier een voorbeeld instructievideo.
Wil je meer weten over instructievideo’s? Vraag het Willem Spronk!